Италиански еколози скочиха срещу рибовъдите

02.02.2019 - 09:25

Ивайло ДИМИТРОВ

Италианската организация „Essere Animali“, водеща борба за защита правата на животните, публикува в общественото пространство шокиращи кадри от трудния и стресиращ живот на риби в садкови стопанства и пътищата им до пазара, а от там и до трапезата на потребителите.

Еколозите възроптаха срещу технологията на работа в рибовъдните ферми, показвайки как извадените от водата риби се изсипват в големи контейнери и там са обречени на мъчителна смърт. Те считат, че отношението на рибовъдите е неетично. Дори самото отглеждане на рибите било недопустимо – в тесните садкови пространства се отглеждали от 100 хиляди до 300 хиляди риби, които са обречени да прекарат живота си в силен стрес и накрая да бъдат превърнати в някакъв рибен деликатес.

„Нито един закон, нито един регламент на ЕС не защитава по никакъв начин рибите. Стотици милиони живеят в мизерия и накрая бавно и мъчително умират. А учените са установили, че рибите също чувстват болка. Крайно време е да помислим за това и да вземем мерки, както правим за много от сухоземните животни, апелира Клаудио Помо, един от основателите на „Essere Animali“.

Какви са позициите по проблема и взетите мерки от страна на ЕС, може да научите в бр. 6 на „Рибар“, който излита като приложение на в. „Наслука“.

 

 

Добавете коментар

*
*