Норвежките жени си падат по риболова

08.02.2019 - 08:36

            Ивайло ДИМИТРОВ

            Любопитни статистически данни изнесоха медиите в Норвегия по отношение ангажиментите на местното население към риболова. Разбира се, основно внимание се обръща на промишления риболов. Все пак това е основен отрасъл от икономиката на страната

За разлика от тенденцията на ръст в броя на рибарските съдове в последните години, през 2018 г. има известен спад. Регистрирани са 6067 съда, което е с 1,1% по-малко от предходната година. В сферата на промишления риболов са ангажирани малко над 11 хиляди човека.

Данните по отношение на любителите риболовци в страната показват, че все повече жени се включват в типично мъжкото увлечение и се сдобиват с права за риболов. Едни наблягат на морските приключения, други предпочитат риби от вътрешните водоеми. В скандинавската страна има изобилие от пълни с живот езера, така че за риболовците не е трудно да си осигурят забавления, стига сериозно да се посветят на това хоби.

Повече подробности относно риболова като индустрия и спорт – в бр. 6 на „Рибар“, който излиза като приложение на в. „Наслука“.

 

 

Добавете коментар

*
*